B2C

Macro’s berekenen voor sporters

macros-berekenen-sporters.jpg

In de wereld van fitness en gezondheid spelen macronutriënten, vaak afgekort als ‘macro’s’, een cruciale rol in het bereiken van sportieve prestaties en algemeen welzijn. Macronutriënten zijn de bouwstenen van ons dieet, essentieel voor energie, herstel, en groei. Dit artikel duikt in de wereld van macro’s, legt uit wat ze zijn, en biedt een praktische gids voor het berekenen van je dagelijkse behoeften. Voor sporters kan het juist balanceren van deze voedingsstoffen het verschil betekenen tussen stagneren en excelleren in hun sportieve ambities.

Wat zijn macronutriënten?

Macronutriënten zijn de voedingsstoffen die het lichaam in grote hoeveelheden nodig heeft om te functioneren. Ze omvatten koolhydraten, eiwitten, en vetten, elk met unieke functies in het lichaam.

 • Koolhydraten zijn de primaire energiebron van het lichaam, essentieel voor zowel korte als langdurige fysieke activiteit. Ze worden omgezet in glucose, de brandstof voor onze cellen, en opgeslagen als glycogeen in spieren en de lever voor toekomstig gebruik.
 • Eiwitten zijn de bouwstenen van spierweefsel en zijn cruciaal voor herstel en groei na training. Ze bestaan uit aminozuren, sommige daarvan zijn essentieel omdat het lichaam ze niet zelf kan produceren.
 • Vetten bieden geconcentreerde energie en zijn belangrijk voor verschillende lichaamsfuncties, waaronder hormoonproductie, celstructuur, en de opname van bepaalde vitaminen.

Macro’s berekenen

Om je dagelijkse macrobehoeften te berekenen, moet je eerst je totale dagelijkse energieverbruik (TDEE) kennen, dat varieert afhankelijk van leeftijd, geslacht, gewicht, lengte, en activiteitsniveau. Een veelgebruikte methode is de Mifflin-St Jeor vergelijking:

 1. Bereken je basaal metabolisme (BMR)
 2. Vermenigvuldig je BMR met je activiteitsniveau (licht actief = BMR x 1.375, matig actief = BMR x 1.55, zeer actief = BMR x 1.725) om je TDEE te vinden.

Nu je je TDEE kent, kun je je macro’s berekenen op basis van je doelen (afvallen, onderhouden, of spieropbouw). Een algemeen uitgangspunt is:

 • Koolhydraten: 45-65% van je totale calorieën
 • Eiwitten: 10-35% van je totale calorieën
 • Vetten: 20-35% van je totale calorieën

Bijvoorbeeld, als je TDEE 2500 kcal is en je richt op spieropbouw, kun je kiezen voor een hoger percentage eiwitten en koolhydraten en je macro’s als volgt verdelen: 50% koolhydraten (312,5g), 30% eiwitten (187,5g), en 20% vetten (55,5g).

Waarom moeten sporters hun macro’s berekenen?

Voor sporters kan het nauwkeurig afstemmen van de inname van macronutriënten leiden tot verbeterde prestaties, efficiënter herstel, en betere lichaamssamenstelling. Door je macro’s te berekenen en te volgen, kun je:

 • Energie-optimalisatie: Zorgen voor voldoende koolhydraten om energie te leveren voor trainingen en wedstrijden.
 • Spierherstel: Een adequate eiwitinname ondersteunt spierherstel en groei, wat essentieel is voor progressie in training.
 • Gezondheid en welzijn: Een gebalanceerde inname van vetten ondersteunt hormonale balans en algehele gezondheid, wat indirect bijdraagt aan sportprestaties.

Conclusie

Het begrijpen en berekenen van je macrobehoeften is een krachtig instrument voor iedereen die zijn fysieke prestaties en gezondheid wil optimaliseren. Door aandacht te besteden aan de balans van koolhydraten, eiwitten, en vetten in je dieet, kun je een voedingsplan opstellen dat je helpt je sportieve en gezondheidsdoelen te bereiken. Of je nu streeft naar gewichtsverlies, spieropbouw, of simpelweg een gezonder leven, een inzicht in macronutriënten biedt een solide basis voor succes.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *